sunnuntai 28. huhtikuuta 2019


Alla oleva teksti on julkaistu Kalajokilaakso -lehden sananvalta -palstalla 26.4.2019

Perusterveydenhuolto sammakkoperspektiivistä tarkasteltuna

Viime kuukausina ovat kaikki varteenotettavat tahot analysoineet sotea (ja siinä ohessa maakuntauudistusta) niin perusteellisesti, ettei tällaisella maalaismuorilla tietenkään ole tarjota mitään uutta – paitsi uusi näkökulma asioihin.

Pääsin viikon ajaksi tarkastelemaan perusterveydenhuoltoa ja siinä ohessa hieman myös siihen tiiviisti liittyvää erikoissairaanhoitoa Ylivieska – Oulaskangas -linjalla akuutti päivystyksestä terveyskeskuksen vuodeosastohoitoon – sängyn pohjalta.

Ja kokemukset?

Oli opettavainen viikko:
Asia, joka vahvistui on se, että olen valmis nousemaan barrikadeille hyvin toimivan verorahotteisen julkisen terveydenhuollon puolesta. Älkää "viisaat" päättäjät lähtekö hajottamaan sitä, mikä toimii - arkinen potilaita lähellä toimiva perusterveydenhuolto. Lisätkää kohtuuhintaista käsipareja perusterveydenhuoltoon ja vahvistakaa sitä. Iso osa ihmispolon vaivoista tulee hyvin hoidetuksi perustasolla.
Korkeatasoista, keskitettyä erikoissairaanhoitoa tarvitaan, mutta harkiten. Saumattomat hoitoketjut perus- ja erikoissairaanhoidon välille ja siellä ensimmäisenä keskitetyt, yhteiset tietojärjestelmät ovat kehityskohteina avainasemassa.
Siirtäkää nyt kiireesti ne ihmeelliset poliittisesti heilutettavat maakuntahimmelit syvälle silppuriin ja siirtykää kehittämään saumattomia toimintoja. - Kuulen siellä joidenkin korkea-arvoisten pallistaan kiinni pitävien poliitikkojen tuhisevan, että tuo akka ei ymmärrä mitään kansantaloudesta. Osittain ovat oikeassa. Taloudenpitoni on keskittynyt yksinhuoltajaperheen talousarvion tasapainottamiseen. Työelämässä vastasin parikymmentä vuotta pienen kunnallisen ympäristöterveydenhuollon yksikön taloudesta ja toiminnasta. - Mutta ei kai se ero ole muussa kuin lukujen suuruudessa. Talouden lainalaisuudet ovat samat.
Ja sitten se tärkein havainto sieltä sängynpohjalta terveyskeskusosaston arjesta: Mikä työmoraali oli henkilökunnalla koko ketjussa. Laitosapulaiset juoksivat ja huolehtivat hygieniasta, joka on edellytys kaikelle muulle hoidolle. Lähi- ja sairaanhoitajat olivat koko ajan liikkeessä, mutta palvelivat hymyillen, enkä kuullut poikkipuolista lausahdusta viikon aikana. Kohdalleni sattui myös lääkäreitä, joilla olivat sekä ammatillinen osaaminen että ihmissuhdetaidot hallinnassa.
Kiitos teille arjen sankareille. Totesin, että jos rupean valittamaan, on syytä mennä keskustelemaan itseni kanssa peilin eteen.
En saanut vielä viikossa koko sotea hallintaan. Hyvinvointipuoli ja siellä tietenkin ikäihmisten palvelut vaativat vielä hieman jatkojalostusta, mutta ne - jos mitkä - tulee tarjota lähellä. Yksi asia, jolla olisi varmasti jotain merkitystä, olisi työssäkäyvien omaishoitajien työmarkkina-aseman parantaminen (joustot lapsiperheiden tapaan). Myös palkkioiden tasoon, yhtenevyyteen sekä tukipalvelujen kehittämiseen pitää kiinnittää huomiota. Omaishoito on inhimillinen ja halpa hoivamuoto, mutta perinteisiä palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen palveluja tarvitaan jatkossakin. Kaikilla ei ole omaisia ja jossain vaiheessa hoidettavuus ja hoitajan voimavarat eivät enää vastaa toisiaan.
Ja sitten vielä irrallinen kannanotto asiaan, josta uskallan väittää neljänkymmenen vuoden työkokemuksella jotakin tietäväni:
Muistakaa uusia suunnitelmia tehdessänne, että ympäristöterveydenhuolto on kiinteä osa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja sen paikka tulee olla perusterveydenhuollon yhteydessä. Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa olen saanut kokea yhteistyön hedelmällisyyden. Paikallisesti yhteistyö kuntien infrastruktuurista vastaavien kanssa on myös ollut toimivaa. - Yhteistyötahoja on monella suunnalla, mutta toiminnan painopiste on ihmisten terveydessä. Maakunnassa ympäristöterveydenhuollosta olisi tullut osa sekavaa jakojäännöstä.
Kiitos teille kaikille, joiden kanssa olen saaanut vuosien mittaan tehdä yhteistyötä! Ne vuodet olivat rikkaita, vaikka asiat eivät aina olleet helppoja. Harkintaa ja malttia jatkoon!
Meeri Rinta-Jouppi, eläkeläinen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti