lauantai 15. syyskuuta 2018

Viimeinen käyttöpäivä - onko se työntekijän kohdalla tarpeen?


Mielensäpahoittaja -muorilla oli eilen oikein karkkipäivä. Ja hyvä maku on säilynyt yön ylikin.
Vaarana on suorastaan, että muori hetkeksi kadottaa peruspessimistisen asenteensa tähän ankeaan nykyaikaan, missä mikään ei ole yhtä hyvin kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Ennen tavalliset ihmiset saivat mm. puurtaa raskaan fyysisen työn kimpussa elämänsä loppuun asti ja kuolla saappaat jalassa sorvin ääreen. - Tosin kuolema kohtasikin keskimäärin jopa vuosikymmeniä aikaisemmin kuin meidät nykyihmiset.  Nykyisin elämme paljon pidempään ja työkykyistä aikaakin olisi paljon enemmän käytössä. Mutta kun nämä lainlaatijat ovat laatineet tiukat eläkelait, joissa määritellään kategorisesti sama "viimeinen käyttöpäivä" (julkisella sektorilla 68-vuotispäivä) kaikille huomioimatta työn vaatimuksia tai työntekijän kuntoa. Ja vielä tiukemmat johtavat virkamiehet toimeenpanevat lakeja. Heidän silmälasiensa tehot eivät riitä lukemaan virkaehtosopimuksen viimeisiä pränttejä, joissa mahdollistetaan työn tekemisen jatkaminen määräaikaisilla sopimuksilla.

Eikös näiden eläkeasioiden osaltakin voitaisi järjestää byrokratian purkutalkoot, joita nykyiset valtaapitävät ovat mielellään harrastaneet muilla elämän osa-alueilla. Otettaisiin käyttöön työntekijöiden viimeisen käyttöpäivän sijaan "parasta ennen"-merkintä, joka antaisi vielä mahdollisuuden harkintaan ja joustoon. - Tällaiseen menettelyyn todella tukisivat tutkimustulokset ja viisaiden kannanotot. Vastentahtoisesti eläkkeelle siirtyjän hyvinvoinnin lisäksi jousto tekisi hyvää myös kansantaloudelle. Toisaalta joustavuudesta hyötyisi myös hän, jolle viimeiset työvuodet ovat raskaita henkisesti tai fyysisesti.

Tässä vaiheessa on syytä vielä mainostaa sitä muorin hyvän mielen aikaansaajaa, saksalaista ikääntymis- ja eläkeasiantuntijaa, professori Axel Börsch-Supania ja hänen kannanottonsa julkituonnutta junttihesaria (HS Viikko 37/2018).
 Börsch-Supan sanoo jutussa: "Terveen elämän odote kasvaa monessa maassa nopeammin kuin eliniänodote. Siksi eläkeläiset ovat taloustieteilijöiden kannalta erinomaista ihmispääomaa. Nämä eläkeläiset ovat viisaita ja heillä ovat hyvät verkostot. Jotta tämä ihmispääoma pystyttäisiin hyödyntämään mahdollisimman hyvin, eläkejärjestelmien tulisi olla joustavia: eläkkeelle pääsisi vaikka 60-vuotiaana tai vasta 75-vuotiaana, voimien ja kykyjen mukaan."
Tällä hetkellähän työntekijä on yksinkertaistaen ilmaistuna vain tuotannontekijä, joka on milloin tahansa korvattavissa toisella samanlaisella. Viimeisin lause on muorin näkemys nykytilanteesta.

Toivottavasti joku keksii käyttää tätä asiaa vaaliteemanaan. Joka ensimmäisenä lupaa ottaa asian agendalleen, saa muorin äänen laariinsa riippumatta puolueesta tai ehdokkaan sukupuolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti