torstai 16. heinäkuuta 2015

Vailla varhaiskasvatusta

Tänä päivänä muorille selvisi taas yksi suuri periaatteellinen asia. Muori on kokenut monesti tulleensa väärinymmärretyksi. Kanssaihmiset eivät näe muorin lempeää ja herkkää luonnetta, vaan monesti väittävät vikuriksi ja omapäiseksi, jotkut jopa pahansisuiseksi. Luulen kyllä, että niillä lähimmäisillä on hieman väärä katsantokanta, mutta jos noissa väitteissä on hiukankaan perää, niin siitä saavat kyllä ottaa vastuun 1950-luvun pääministerit: Kekkonen, Tuomioja Törngren ja V.J. Sukselainen ja ketä niitä olikaan. Ne eivät olleet silloin vielä keksineet lainkaan varhaiskasvatusta. Tänään nimittäin olivat varhaiskasvatuksen asiantuntijat hyvin huolissaan varhaiskasvatuksen tilasta, kun Sipilän hallitus aikoo leikata mm. ko. toimialasta.

Muorilta on jäänyt henkisen puolen varhaiskasvatus kokonaan saamatta. Aapiskirjaa tavailtiin jonkun isomman kakaran opastuksella, ja tapella nujakoitiin naapurin pojanjukuroitten kanssa, pojat kun ovat kautta ihmiskunnan historian olleet varsinaisia kiusankappaleita. Fyysinen varhaiskasvatus tapahtui lammaskarsinassa, mihin äiti nosti meidät hurvattomat pois lehmien jaloista navetoinnin ajaksi. Me oltiin asutustilallisia, ns uudisasukkaita, eikä meillä ollut mummoja tai vaareja huolehtimassa. Isäkin saattoi olla kaksikin kuukautta yhteen menoon savotoilla. No, se on sanottava, että tuo höystöisessä ympäristössä kasvattaminen kyllä kantoi hyvää tulosta. Muorissakin on niin pituutta kuin leveyttäkin enemmän kuin nykyiset standardit sallisivat.

Mutta tuohon varhaiskasvatuksen puutteeseen. Kovapäisenä muori vietti koulujen penkeillä alkuun päästyään 21 vuotta. Siinä ehti moni opettaja yrittää takoa oppia ja sivistystä kalloon, mutta jos noita pahantahtoisia lähimmäisiä haluaa uskoa, lopputulema ei kehuja ansaitse. - Mutta syy on valtion ja varhaiskasvatuksen puutteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti