sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Meeri-muorin yksilöllinen vanhuusstrategia, osa 1

Nyt kun muorilla on puolen vuoden kuluttua (31.1.2019) edessä  "Lain kunnallisesta viranhaltijasta (11.4.2003/304) 34 §:n mukainen virkasuhteen päättyminen ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa: 
1) kun määräaika, joksi viranhaltija on otettu, on kulunut loppuun" - ajankohta, alkaa turvallinen elämänjakso olla kohta takana - ja vitsit vähissä.

Tästä eteenpäin elämää eivät enää määritäkään KVTES, kuntayhtymän talousarvio ja toimintasuunnitelma tai valvontasuunnitelma, vaan Kevan eläkkeenmaksupäivä ja ihan itse keksitty kalenteri. - Taidan olla hukassa. Olenhan saanut elää neljäkymmentä vuotta valmiiden suunnitelmien mukaan. Toki viimeiset parikymmentä vuotta joidenkin suunnitelmien laatimiseenkin osallistuen.

Tässä on aivan pakko ruveta laatimaan pala palalta yksilöllistä vanhuusstrategiaa. Muuten langat karkaavat käsistä ja elämästä tulee pelkkää sykkyrää.

Yksi aivan ensimmäisiä ja suuria strategisia ratkaisuja, joka pitäisi tehdä on loppuelämän asuinpaikasta päättäminen. Tällaiselle juuriltaan revitylle siirtotyöläiselle se on isompi pohdinnan paikka kuin sellaiselle, joka on omiensa joukossa. Paitsi paikka, myös asumismuoto olisi ratkaistava. Varsinkin, kun nykyinen koti on yhden hengen asuttavaksi reilusti liian iso omakotitalo yli hehtaarin tontteineen ja puolen hehtaarin ajettavine nurmikkoineen. - Olisiko "ikäihmiselle" sopivampi asunto rivitalo- tai peräti kerrostalokaksio?

Kun tänään, heinäkuun ensimmäisen päivän pyhäaamun rauha -tunnelmissa vaeltelin "tiluksillani" ja katselin niitä "sillä silmällä", tuntuu siltä, että ainakaan aivan lähitulevaisuudessa ei ole näkyvissä muuttoa muualle - jos se minusta on kiinni. Toisaalta, jos omasta jälkikasvusta joku ilmaisisi suurta kiinnostusta paikkaa kohtaan, voisin kaasutella tieheni nopeastikin. - Ei siis lukkoonlyötyä strategista suunnitelmaa siltä osin. Vai olisiko parempi muotoilu "joustava malli".

Muutkin strategiset suunnitelmat ovat kiinni niin monesta muustakin asiasta kuin ns. vapaasta tahdosta.
Tällä iällä suunnitelmissa on käytettävä paljon enemmän jos- kuin kun-sanaa: "Jos pysyn siinä kunnossa..." "Jos tarvittavia kiinteistöpalveluja on saatavissa..." ja monta muuta jos-lausetta.

Eivät isot suunnitelmat ole hetkessä valmiita, mutta jostakin homma on aloitettava. Olkoon tämä nyt se aloitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti