lauantai 21. heinäkuuta 2018

Tiekartta kolmanteen ikään ja siitä eteenpäin...

"Tiekartta." -  Olen saanut olla sen verran mukana maailman pelastamiseksi - tai no olkoon, Suomen pelastamiseksi - kaavaillun soma-uudistuksen (sote-maakunta) maakunta-puolen tulevaisuuden ihmettelyssä työkuvioiden kautta, että olen oppinut tiekartan voivan olla muutakin kuin ne laskostetut isot paperit, joista tiirattiin kohdetta, mihin oltiin suunnistamassa työelämän alkuvuosina. Siis silloin esihistoriallisena aikana, kun ei ollut navigaattoreita. Minä en kyllä ole suostunut tähän päivään mennessä käyttämään mokomaa monotonista kartanlukijaa. Lähialueet tunnen ja kauemmaksi on omalla kulkuneuvolla harvemmin asiaa. Jos on tarvis, tarkastan reitin netin karttapalvelusta. Tähän asti on toiminut.

Niin, mutta se toinen tiekartta: Se on hienompi nimi janalle, johon laitetaan väliviivoja, haaveiltuja tapahtumia ja aikamääriä. Ainakin soma-hommissa tiekartan välietapit  eivät ole oikein osuneet kohdilleen.
Sinällään lohdullista tuo tieto, ettei suunnitelmien tarvitse osua heti nappiin nyt, kun  pitäisi ruveta miettimään oman loppuelämän tiekarttaa. Aion olla kyllä sen verran pitkäpinnaisempi kuin valtakunnan hallitus (soma-asiassaan), että asetan oman lopullisen päämääräni eli kuoleman mielelläni riittävän pitkälle tulevaisuuteen, tai taidan jättää sen asian Herran haltuun eli janan loppupään auki. Tämän hetkisen tuntuman mukaan minulla ei nimittäin ole mitään kiirettä lopulliseen päätepisteeseen.

Tiekartan alkupäässä on kaksi kiinteää pistettä: 10.8.2018, viimeinen aktiivipäivä työelämässä ja 31.1.2019 viimeinen palkkapäivä Peruspalvelukuntayhtymä Kallion virkasuhteessa eli siitä päivästä alkaa kolmas ikä. - Keskimäärin suomalaisten kolmas ikä alkaa kuulemma tilastojen mukaan noin 58-vuotiaana. Olen siis kymmenen vuotta myöhässä. - Mutta entäs sitten? No tilastojen mukaan taas neljäs ikä alkaa noin 80-vuotiaana, siispä yksi väliaika-asema siihen. Vai uskaltaisiko hinata senkin kymmenen vuotta myöhemmäksi? Silloin kuulemma riippuvuus ympäristöstä ja palveluista kasvaa. Mutta eikös yksi tavoite sote-suunnitelmissa ole juuri vanhuspalveluuiden vähentäminen? Siis neljäs ikä alkakoon vasta 90-vuotiaana.

Tuo tarkkuus riittäköön tämän hetkiseen tiekarttaani. Nyt siirryn miettimään sisältöasioita eli millä rupean täyttämään tuota kolmatta ikääni. - Palataan asiaan tuonnempana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti